60 jaar jubileumwandeling 23 april 2023

Op zondag 23 april organiseert WSV “De Natuurvrienden” uit Merselo een natuurwandeltocht.

 

Er kan gestart worden op de volgende afstanden:

5 en 10 km van 07.00 tot 13.00 uur

15 km van 7.00 tot 12.00

20 km van 07.00 tot 11.00 uur

30 km van 07.00 tot 09.30 uur

40 km van 07.00 tot 08.30 uur

De start is vanuit zaal “D’n Tommes” aan het Grootdorp 40 in Merselo.

 

De route loopt gevarieerd over bospaden, boswegen, en verharde wegen. De langere afstanden zullen diverse plaatsen in de omgeving van Merselo passeren.

 

Vanuit de start bij “D’n Tommes” loopt de route langs de kerk van Merselo om vervolgens koers te zetten via “Op de Ries” naar de ballonzuilbossen.

 

Achtergrond ballonzuil:

In de jaren 1870 – 1871 ontsnapten per luchtballon drie Fransen uit het door de Duitsers belegerde Parijs, te weten de heer Wawailhon, lid van de raad van Parijs, in gezelschap van twee anderen, onder wie een journalist. Na een lange tocht dreef de wind de ballon laag over Merselo , waarop ze aanstalten maakten om de ballon aan de grond te zetten. Met paard en wagen werd de ballon naar Venray vervoerd. De moedige ballonvaarders werden daar hartelijk ontvangen. Met het oog op de oorlog stak niemand zijn sympathie voor de Fransen en de afkeer voor de Duitsers onder stoelen of banken. Spoedig konden de Fransen met hun ballon naar Parijs terugkeren. Omstreeks 1896 vormde zich uit de burgerij een comité om het heugelijke feit te herdenken en de dappere ballonvaarders te huldigen. Met muziek werden de drie Fransen afgehaald en naar hotel “ de Gouden Leeuw” gebracht, waar een grote feestmaaltijd werd gebruikt en de vriendschapsbanden opnieuw werden aangehaald. Bij deze gelegenheid werd ook de ballonzuil in het “Daalland” opgericht. Merselo heeft hiermede het oudste luchtvaartmonument van Nederland! Bron: Wikipedia

 

Nabij de grensweg, grens tussen gemeente Venray en gemeente Boxmeer staat onze welbekende pipowagen als rustpost opgesteld.

Vanaf deze rustpost loopt de route naar Overloon, langs het oorlogs- en verzetsmuseum, De route loopt verder via Vierlingsbeek naar de Smakt. Dit gaat gedeeltelijk langs de maasheggen die mogelijk al in bloei staan.

 

De grotere afstanden gaan vanaf Overloon richting Stevensbeek naar Groeningen. Via Vierlingsbeek en Maashees wordt koers gezet richting Holthees waar een samenvoeging is met de 30 km afstand.

Op onze eigen rustplaatsen zijn tegen wandelvriendelijke prijzen diverse koude en warme eet en drinkwaren verkrijgbaar. Tevens is op onze rustplaatsen een wc aanwezig.

De 30 en 40 km afstand kunnen in Vierlingsbeek gebruik maken van een horecagelegenheid.

 

Tot ziens op 23 april in Merselo!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.